Što je filozofsko savjetovanje i može li mi pomoći?

Svi mi, nažalost, imamo probleme. Pitanje je uvijek – jesmo li spremni nositi se s tim problemima, odnosno na koji ih način možemo riješiti. Još od starih Grka, rad na dobrom dijelu problema s kojima se susrećemo počinje razgovorom s drugima, s našim prijateljima, roditeljima, supružnicima. Danas se ipak okrećemo sve više stručnjacima, psiholozima, coachevima – a sad i filozofi nude svoje usluge i vještine kako bi vam pomogli da što lakše prebrodite ono što vas muči.

U ovom bih kratkom tekstu odgovorio na tri najčešća pitanja o filozofskom savjetovanju.

  • Što je filozofsko savjetovanje?
  • Kako izgleda filozofsko savjetovanje?
  • Je li to nešto kao odlazak kod psihologa?

Krenimo, dakle, redom.

1. Filozofsko savjetovanje je dijalog između filozofa i njihovih klijenata u kojemu zajedno pokušavaju pronaći rješenje za neki problem ili ispitati ideje, misli i dileme koje se javljaju kod klijenata. To rade pomoću filozofskih tehnika i alata, najčešće postavljanjem pitanja o analizi i definiranju problema te proširivanju perspektiva koje pomažu u sagledavanju šire slike o samom problemu i mogućim izlazima iz te situacije.

2. Filozofsko savjetovanje ima tri dijela:

a) UVOD (prošlost) – u kojem klijent ukratko iznosi svoj problem, odnosno ispriča svoju priču i što ga muči. Pričanje priče daje filozofu uvid u način mišljenja samog klijenta, njegov unutarnji svijet, načine zaključivanja i povezivanja realnosti koja ga okružuje, tj. uvid u odnose u kojima se klijent nalazi.

b) RAZRADU (sadašnjost) – u kojem filozof i klijent analiziraju problem, definiraju odnose i što oni za klijenta predstavljaju. U ovom dijelu filozof postavlja pitanja, a klijent odgovara kratko i jasno, kako bi se analizirao logički slijed razmišljanja i donošenja sudova, stavova, argumenata o tim odnosima.

c) ZAKLJUČAK (budućnost) – u kom filozof i klijent razmatraju moguća rješenja problema, njihov utjecaj na kvalitetu života klijenta, tj. sve moguće akcije koje klijent može poduzeti kako bi se situacija riješila.

Filozofsko savjetovanje traje u prosjeku sat vremena, tijekom kojih se prolazi kroz navedene tri faze dijaloga.

3. Osnovne ideje u psihologiji su nastale iz filozofskih ideja, tako da odlazak na filozofsko savjetovanje nalikuje odlasku kod psihologa. U filozofskom savjetovanju naglasak stavljamo na racionalni dio našeg prosuđivanja, definiranja, analize i sinteze odnosa u kojima se nalazimo prema drugima i prema sebi. Filozof ne daje savjete o tome što klijenti trebaju činiti. Filozofi nude specifične alate mišljenja koji nam pomažu da bolje razumijemo sebe i svijet oko nas kako bismo živjeli boljim i zdravijim životom.

Može li vam filozofsko savjetovanje pomoći?

Da, ukoliko su vaši problemi ili pitanja racionalne prirode i tiču se vašeg odnosa prema sebi, prema drugima, prema idejama ili stavovima koje imate. Ako ste u svađi s prijateljem, ako imate narušene odnose prema partneru, ako imate probleme s produktivnošću na poslu, ako vam nije jasna svrha života, ako imate moralne ili životne dileme, ako ste u egzistencijalnoj krizi, ako ne možete napraviti neki životni izbor ili ste se našli u nekoj od graničnih situacija onda vam filozofsko savjetovanje može pružiti alate pomoću kojih ćete se izboriti s problemima. Ipak, filozofsko savjetovanje nije čudotvorno i problemi se neće riješiti ukoliko vi ne poradite na njima nakon što se dijalog s filozofom završi.

Filozofsko savjetovanje nije zatvorena disciplina. Ono predstavlja rad na sebi i to uvijek radi osobnog napretka. Da biste bili klijent, ne morate čitati filozofe niti poznavati njihova djela ili ideje. Filozofski savjetnici koriste filozofske metode i tehnike koje pomažu u mišljenju. Misliti mogu i djeca i odrasli, bez obzira na stručnu spremu ili životno iskustvo. Ono u čemu vam filozofsko savjetovanje pomaže jest da naučite kako misliti, kako se odnositi prema problemu, kako razumjeti problem, druge ljude oko sebe i na kraju kako bolje razumjeti sebe.