Biografija

Dr. sc. Zoran Kojčić filozof je i autor s više od deset godina iskustva u formalnom i neformalnom obrazovanju.

2011. godine magistrirao je filozofiju i hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Od iste godine zaposlen je u srednjim školama kao nastavnik književnosti i etike, a također radi u civilnim udrugama kao koordinator na projektima u kojima provodi različite filozofske prakse. U ljeto 2019. godine doktorirao je filozofiju na Sveučilištu u Sofiji (Bugarska) s tezom o performativno orijentiranoj metodi u filozofskom savjetovanju koju je sam metodološki oblikovao i koju primjenjuje sa svojim klijentima, kako pojedincima, tako i u tvrtkama ili udrugama.

Također, od 2011. godine aktivno održava različite filozofske prakse (filozofski cafe, radionice kritičkog mišljenja, komunikacijske treninge, treninge za edukatore, filozofske šetnje, itd.) u školama, na fakultetima, u udrugama, organizacijama i tvrtkama u Hrvatskoj i okruženju. Pored toga, redovito piše i objavljuje znanstvene, stručne i popularne radove o filozofiji i obrazovanju u znanstvenim i popularnim časopisima u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Do sada je sudjelovao na preko 30 međunarodnih znanstvenih konferencija te preko 30 međunarodnih projekata.

Autor je i triju knjiga (romani Hod kroz… i Boja samoće, te putopis Skrivena Europa) te koautor više metodičkih priručnika za nastavnike književnosti, etike i filozofije, nekolicine video lekcija i digitalnih materijala za učenike i nastavnike.

Dobitnik je nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja za 500 najuspješnijih nastavnika u Republici Hrvatskoj 2019. godine. Od 2022. godine promoviran je u zvanje nastavnika mentora u Republici Hrvatskoj.